۱-۷-۴ تتراسایکلین[۳۰]
تتراسایکلینها آنتیبیوتیکهایی هستند که از استرپتومایسسهای مختلف استخراج شده اند و از نظر شیمیایی و طیف اثر ضد میکروبی مشابه یکدیگر هستند و در واقع خود خانوادهای از آنتیبیوتیکهای وابسته به هم بوده و در هویت چند زنجیره جانبی خود متفاوت هستند. اثر باکتریواستاتیکی علیه بسیاری از باکتری های گرم مثبت و منفی از قبیل گونه های بروسلا، ویبریونها، کورینه باکتریوم، باکتروئیدها و همچنین عفونتهای ناشی از کلامیدیا و میکوپلاسما دارند. با متصلشدن به S30 ریبوزوم از سنتز پروتئین جلوگیری می کنند که این اتصال سبب می شود که دیگر آمینوآسیل-t-RNA [۳۱] نتواند به جایگاه پذیرندگی ریبوزوم ارتباط یابد و در نتیجه، از سنتز پروتئین جلوگیری می شود [۵۶].
۱-۷-۵ اریترومایسین[۳۲]
اریترومایسین از استرپتومیسس اریترئوس منشا گرفته و فرمول آن C37H67NO13 است. این دارو بر علیه اکثر باکتری های گرم مثبت، تعدادی از باکتری های گرم منفی از قبیل نیسریا و هموفیلوس آنفلوآنزا، اسپیرکتها، برخی از ریکتزیها و مخصوصا میکوپلاسما پنومونیه و لژیونلا پنوموفیلا مؤثر است. در ضمن این آنتیبیوتیک، تکیاختهای انگلی آنتامبا[۳۳] را از بین میبرد. ژن مقاومت باکتریایی در برابر اریترومایسین ممکن است کروموزومی و یا پلاسمیدی باشد. مقاوت پلاسمیدی که به سایر باکتری ها قابل انتقال است، سبب کاهش تمایل ریبوزوم برای اریترومایسین میگردد. به نظر میرسد که در باکتری ها، اریترومایسین از مرحله تبدیل جایگاه[۳۴] جلوگیری می کند. در این مرحله، tRNA باردار که به جایگاه دهندگی (P) ریبوزوم متصل است باید پس از برقراری پلیپپتیدی، از قرارگاه خود آزاد شود، اریترومایسین از این واکنش جلوگیری می کند [۵۵].
۱-۷-۶ تریمتوپریم[۳۵] و سولفامتوکسازول[۳۶]
تریمتوپریم مهمترین عامل ضد اسیدفولیک است، این دارو مخصوصا به دیهیدروفولات ردوکتاز[۳۷] باکتری ها متصل می شود و از فعالیت آن ممانعت مینماید. دیهیدروفولات ردوکتاز، دیهیدروفولات را به تتراهیدروفولات احیاء می کند. وقتی تریمتوپریم از فعالیت آنزیم فوق جلوگیری کند، تتراهیدروفولات ساخته نخواهد شد و در نتیجه سنتز پورینها، پیریمیدینها (مخصوصا تیمین) و N-فورمیلمتیونیل-Trna مختل می شود و این مجموع سبب قطع رشد و سرانجام مرگ باکتری ها خواهد شد. در حال حاضر، مقاومت در برابر تریمتوپریم چندان زیاد نیست و بیشتر مربوط به پلاسمید است. واکنشهای جانبی تریمتوپریم مشابه سولفامتوکسازول است [۵۵].
۱-۷-۷ استرپتومایسین[۳۸]
استرپتومایسین، یکی از آنتیبیوتیکهای آمینوگلیکوزیدی است که اثر باکتریکشی روی تعداد زیادی از ارگانیسمهای گرم مثبت و منفی از خود نشان میدهد. این آنتیبیوتیک در سال ۱۹۴۴ از استرپتومایسس به دست آمد. در نتیجه قلیاییبودن زیاد گروه های گوانیدنو[۳۹]، استرپتومایسس تعداد گوناگونی از اثرات غیر اختصاصی را مانند خارج شدن پتاسیم از سلول یا در مقیاس بزرگتر، اگلوتیناسیون واقعی باکتری ها، را ایجاد می کند. به هر حال اثر باکتریکشی (باکتریوسیدال) اختصاصی آن، به علت قدرت پیوند اختصاصی آن با یکی از پروتئینهای زیر واحد S30 است. این اتصال دو اثر عمده در سنتز پروتئین دارد:
باعث اشتباه قرائت پلینوکلئوتیدهای پیامبر (m-RNA) می شود.
از حرکت ریبوزوم جلوگیری می کند که به دنبال آن بایستی به اسیدآمینه اولین متصل گردد تا پروتئین را بسازد.
نتیجه این می شود که m-RNA تنها به یک ریبوزوم در محل شروع متصل شده و ریبوزوم نمیتواند حرکت کند [۵۶].
۱-۸ بررسی فیتوشیمیایی گیاهان مورد استفاده
فیتوشیمی[۴۰] علمی است که به بررسی ترکیبات آلی که توسط گیاهان تولید و در آنها ذخیره می شود، می پردازد یا بهعبارت دیگر علمی که به ساختار و وضعیت مواد مؤثر گیاهان دارویی، تغییرات و سیستم تبدیل آنها در طول زندگی گیاه و سپس در طول مدت انبار شدن و تهیه داروهای گیاهی می پردازد [۶۶].
مواد مؤثره گیاهان دارویی دو نوع هستند:
مواد حاصل از متابولیسم اولیه یا مواد مورد نیاز و حیاتی که در همه گیاهان سبز با عمل فتوسنتز به وجود می آید.
مواد حاصل از متابولیسم ثانویه که در اثر جذب ازت توسط گیاه تولید می شود. این تولیدها ظاهرا برای گیاه بدون فایده هستند ولی برعکس اثرات درمانی آنها قابل توجه است. منظور از این ترکیبات اسانس های روغنی، رزینها و آلکالوئیدهای مختلف است.
۱-۸-۱ آلکالوئیدها
برای نخستین بار یک محقق آلمانی از آلکالوئیدها به عنوان ترکیبات نیتروژندار ناجورحلقه که خاصیت قلیایی دارند و در محیط اسیدی تولید نمک مینمایند، نام برده است. آلکالوئیدها در انسان واکنشهای فیزیولوژیکی قوی همراه با اثرات مخصوص ایجاد می کنند که روی سیستم عصبی اثر میگذارند. آلکالوئیدها بسیار متنوع میباشند، به طوری که تعداد آلکالوئیدهای شناخته شده موجود در گیاهان بر چند هزار بالغ میگردد. اولین آلکالوئیدها در بین سالهای ۱۸۱۶-۱۸۰۳ از پیکر گیاهان جدا گشت. در سالهای اخیر نیز بعضی آلکالوئیدهای جدید مورد شناسایی قرار گرفتهاند. آلکالوئیدها را بر حسب خصوصیات بیوشیمیایی و شیمیایی در سه گروه قرار می دهند:
آلکالوئیدهای حقیقی: که منشا آنها اسیدهای آمینه و ترکیبهای شیمیایی هتروسیکلیک نیتروژندار میباشند.
پروتوآلکالوئیدها: این دسته از آلکالوئیدها از اسیدهای آمینه ساخته شده و محتوی ترکیبات شیمیایی نیتروژندار خطی (غیر حلقوی) میباشند.
آلکالوئیدهای کاذب: این دسته از آلکالوئیدها از اسیدهای آمینه تشکیل نشدهاند ولی در ساختمان آنها نیتروژن وجود دارد [۶۷].
اولین مثالی که از آلکالوئیدهای مفید پزشکی میتوان نام برد مرفین است که در سال ۱۸۰۵ از گیاه Papaver somniferum استخراج شد. هروئین و کدئین نیز هر دو مشتقاتی از مورفیناند. بربرین یکی از نمایندگان مهم گروه آلکالوئیدهاست که علیه تریپانوزوم و پلاسمودیوم مؤثر است. مکانیسم عمل آنها در مهار میکروب از طریق قرار گرفتن بین جفت بازهای DNA است [۶۸].
۱-۸-۲ آنتوسیانینها
آنتوسیانینها از نظر شیمیایی متعلق به فنلها میباشند. آنتوسیانین بانی رنگی بودن و قرمز بودن تعدادی از گلها میباشند. از آن جایی که آنتوسیانینها در شیره سلولهای گیاهی محلول و در مواد مختلف به سادگی قابل حل نیستند از این رو خارج ساختن آنها از پیکر سلول مشکل است و این، یکی از دلایل انجام نشدن مطالعات کافی در مورد تاثیر آن میباشد [۱۵]. آنتوسیانینها از دیگر ترکیبات فنلی مشتق شده از مسیر بیوسنتز فلاونوئیدها میباشد که در آخرین نقطه مسیر بیوسنتزی فلاونوئیدها ساخته می شود و در جاروبکردن گونه های فعال اکسیژن در تنشها نقش دارد و آنتوسیانین با کلاتکردن یونهای آهن از تولید رادیکالها ممانعت می کند. همچنین در جذب حشرات و جلوگیری از نفوذ اشعه UV به درون سلول نقش اساسی بازی می کند. آنتوسیانین همچنین دارای خواص دارویی بوده و خواص آنتیاکسیدانی، ضد التهابی در آنها به اثبات رسیده است [۶۹].
۱-۸-۳ تاننها
تاننها به ترکیبات متفاوتی اطلاق می شود که عموما سخت و گس و قابضاند و توانایی پیوستگی به پروتئینها را دارند و سبب رسوب آنها میگردند و به لحاظ داشتن این خاصیت قرنهاست که جهت تبدیل پوست حیوانات به چرم در دباغی مورد استفاده قرار میگیرند. تاننها با وزن مولکولی بسیار کم به چند دسته کلی تقسیم میشوند: تاننهای هیدرولیز شونده، تاننهای متراکم و تاننهای کاذب. این مواد به طور کلی از فرآورده های ثانویه بازمانده از چرخههای متابولیکی گیاهان محسوب میشوند. از خاصیت سختی و قابضبودن تاننها میتوان به عنوان ضد اسهالهای معمولی، اسهالهای خونی مزمن، التیام زخمها و عفونتهای مربوط به گلو و نای (لولههای گوارشی و تنفسی) استفاده نمود [۶۷].
۱-۸-۴ ساپونینها
ساپونینها گلیکوزیدهایی با وزن مولکولی زیاد هستند. این مواد به صورت محلول در آب کف می کنند از این رو ساپونینها خاصیت پاککنندگی دارند (ساپونین از کلمه لاتین ساپو به معنای صابون گرفته شده است). ساپونینها وقتی وارد گردش خون میشوند سبب همولیز گلبولهای قرمز خون میگردند، از این رو بهتر است مصرف آنها به عنوان یک مادّه نسبتا سمّی تحت نظر قرار گیرد. ساپونینهای استروئیدی که در برخی از گیاهان تیره سوسن، آماریلیس و تیرههای دیگر وجود دارد نقش عمدهای را در صنایع جدید دارویی مخصوصا در ارتباط با ساخت و عرضه گلیکوزیدهای قلبی موجود در برخی گیاهان ایفا نمایند [۷۰].
۱-۸-۵ فنلها
در میان ترکیبات آنتیاکسیدان گیاهی، ترکیبات فنولی توزیع گستردهای در بسیاری گیاهان دارند. این ترکیبات، گروه متنوعی از متابولیتهای ثانویه هستند که در تمامی مراحل رشد گیاه و همچنین در پاسخ به شرایط تنشزا از جمله بروز بیماری، آسیب به بافت، حمله آفات، کمآبی و یا تابش اشعه فرابنفش در گیاه تشکیل می شوند [۷۱]. پژوهشها نشان دادهاند که فعالیت آنتیاکسیدانی و همچنین اثرات درمانی گیاهان به طور عمده ناشی از حضور این ترکیبات میباشد [۷۲].
ترکیبات فنولی قادرند از طریق مهار رادیکالهای آزاد، احیای یونهای فلزی، غیرفعالکردن اکسیژن یگانه و سهگانه و یا تشکیل کمپلکس با یونهای فلزی واکنشهای اکسیداسیون ترکیبات لیپیدی را مهار کنند [۷۳].
در کنار فعالیت آنتیاکسیدانی، اثرات ضد میکروبی قابل توجهی از این ترکیبات گزارش شده است. ویژگیهای ضد میکروبی ترکیبات فنولی به واسطه توانایی آنها در تغییر نفوذپذیری غشای سلولهای میکروبی و به دنبال آن خروج ترکیبات درون سلولی از جمله ریبوز و یا گلوتامات سدیم، تغییر در عملکرد غشاء جهت انتقال الکترون و یا دریافت مواد مغذی، اختلال در فعالیت سنتز پروتئینها و آنزیم های میکروبی میباشد [۷۴]. از آن جا که تهیه ترکیبات فنولی به صورت خالص فرایند نسبتا دشواری است و عموما عصارههای فنولی در مقایسه با فرم خالص یک نوع ترکیب فنولی فعالیت آنتیاکسیدانی بالاتری دارند، استخراج عصارههای گیاهی و استفاده از آنها به عنوان ترکیبات آنتیاکسیدانی رواج یافته است [۷۵].
۱-۸-۶ فعالیت آنتیاکسیدانی
ROS شامل همه مولکولهای بسیار واکنشپذیر حاوی اکسیژن، مانند رادیکالهای هیدروکسیل، پراکسید هیدروژن، رادیکال آنیون سوپراکسید، رادیکال اکسید نیتریک، رادیکال هیپوکلریت و پراکسید چربیهای مختلف میباشند. این مولکولها میتوانند با لیپیدهای غشاء، اسیدهای نوکلئیک، پروتئینها، آنزیمها و دیگر مولکولهای کوچک واکنش داشته باشند. رادیکالهای آزاد در غلظت پائین و یا متوسط اثرات مفیدی بر روی پاسخها و عملکرد سیستم ایمنی بدن دارد. به عنوان مثال در زمینه انتقال سیگنالها، بیان ژن و تنظیم فعالیت گوانیلات سیکلاز در سلولها نقش اساسی دارند. اما در سطوح بالا، می تواند منجر به اکسیداسیون کنترل نشده اسیدهای نوکلئیک، پروتئینها، کربوهیدراتها و لیپیدهای غشایی گردند که در نهایت منجر به آسیب ساختارهای سلولی و به هم خوردن متابولیسم میشوند [۷۶، ۷۷].
۱-۹ اهداف پژوهش
با توجه به این که از نیمه قرن گذشته، تحقیقات فارماکودینامیک زیادی روی گیاهان دارویی در بیشتر کشورهای جهان انجام گرفته و در پی آن داروهای گیاهی فراوانی تهیه و به بازار عرضه گردیده است، بنابراین مطالعه روی ترکیبات فلور ایران حائز اهمیت میباشد.
با توجه به مشکلات موجود در کاربرد داروهای سنتتیک از جمله دستیابی به داروهای جدید و همچنین عوارض جانبی داروهای موجود، توجه بسیاری از محققین علوم دارویی به استفاده از ترکیبات طبیعی معطوف گشته است که این امر با بررسی اثرات درمانی و شناسایی ترکیبات مؤثره موجود در آنها قابل حصول و دسترسی میباشد.
شناخت حدود ۰۰۰/۶۲۰ گونه گیاهی در جهان و وجود چندین ماده شیمیایی در هر گیاه، نشاندهنده وسعت مواد مؤثره طبیعی میباشد که شاید کمتر از ۱% آنها شناسایی شده اند. از مواد مؤثره گیاهان به عنوان داروهای ضد میکروبی، ضد قارچ، ضد درد و ضد التهاب استفاده می شود.
برای رسیدن به چنین اهدافی در این پایان نامه، اثرات ضدمیکروبی ۵ عصاره گیاهی روی ۴ سوش باکتریایی و آزمایشات فیتوشیمیایی آنها مورد بررسی قرار گرفته است.
انجام آزمایشات ضد میکروبی جهت تشخیص مواد آنتیبیوتیکی موجود در آنها
انجام آزمایشات فیتوشیمی جهت مشخص کردن موادّ مؤثره موجود در آنها
تعیین بهترین گیاه با ارزش و قابل توجه از بین گیاهان مورد بررسی و استفاده آن از نظر تولید ماده اولیه دارویی و بررسی آن جهت خودکفائی و استقلال صنایع دارویی کشور
از بین عصارههای گیاهی مورد بررسی، اثرات ضد میکروبی و شناسایی ماده مؤثره عصاره گیاه بادام کوهی، مورد بررسی کامل قرار نگرفته است که می تواند به عنوان دستاوردی نوین مورد اهمیت قرار گیرد. ما احتمال میدهیم اثر مهارکنندگی عصارههای مورد بررسی به دلیل تولید متابولیتهای ثانویه و ترکیبات آنتیاکسیدانی در آنها باشد.
فصل دوم
مواد و روشها
۲-۱ مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز
سویههای استاندارد:
اشرشیا کلی، سالمونلا انتریتیدیس به عنوان باکتری های گرم منفی و استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس به عنوان باکتری های گرم مثبت به صورت لیوفیلیزه از شرکت انستیتو پاستور ایران خریداری شدند.
دیسکهای آنتیبیوتیک استاندارد:
پنیسیلین، جنتامایسین، تتراسایکلین، اریترومایسین، تریمتوپریم، سولفامتوکسازول و استرپتومایسین و دیسکهای بلانک از شرکت پادتن طب خریداری شد.
بررسی فیتوشیمیایی و ارزیابی خواص ضد میکروبی عصاره های متانولی چند نوع گونه ...