محدوده
تقطیر (ASTM D-86)
اولین قطره تقطیر شده
۱۰ درصد تقطیر شده
۵۰ درصد تقطیر شده
۹۰ درصد تقطیر شده
نقطه جوش نهایی
°C
گزارش شود
۶۵ Max
۱۱۵ Max
۱۹۰ Max
۲۱۵ Max
فشار بخار(ASTM D-)
از اول آذر تا آخر اسفند
از اول فروردین تا آخر اردیبهشت
از اول خرداد تا آخر شهریور
از اول مهر تا آخر آبان
کیلو پاسکال
Max 69
Max 62
Max 55
Max 62
گوگرد(ASTM D-)
درصد وزنی
۰٫۱ Max
عدد اکتان پژوهش (ASTM D-2699)
—
۸۷ Min
جدول (۴-۱) مشخصات بنزین موتور مطابق استاندارد شرکت ملی نفت ایران [۵].
البته همانگونه که بیان شد از میان مشخصات فوق، عدد آرامسوزی از اهمیت بسیار بیشتری برخوردار است. مطمئناً هر چه تعداد نمونههای مورد استفاده در مدلسازی بیشتر باشد نتایج دقیقتر و بهتری بهدست خواهد آمد.در این فصل جمع آوری و تجزیه تحلیل داده ها بررسی می گردد.
۴-۲٫ جمعآوری داده های تجربی
جمعآوری داده ها برای مدلسازی بیشک یکی از حساسترین مراحل این تحقیق بوده است. داده های مورد استفاده در این تحقیق با بهره گرفتن از نتایج آزمایشات تجربی انجام شده توسط نگارنده در آزمایشگاه کنترل کیفیت شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه آذربایجانشرقی و همچنین داده های موجود در آزمایشگاه مرکزی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران (مرکزی ری) جمعآوری گردیده است. آزمایش تقطیر مطابق استاندارد ASTM – D86 و اندازه گیری عدد آرامسوزی مطابق استاندارد ASTM-D2699 و دستگاه Portable cotane انجام شده است. داده های جمع آوری شده۵۷۷ سری دادهی مختلف مربوط به بنزینموتور می باشند. کارایی و اعتبار یک شبکه عصبی مصنوعی و هر مدل تجربی هنگامی برآورده می شود که مجموعه داده های ارائه شده به مدل کاملاً مبین و نمایشگر خواص و ویژگیهای حوزه مورد مطالعه باشد. یعنی از تمامی نواحی سیستم مورد نظر، نمونه وجود داشته باشد و تنوع در مجموعه دادهها نیز زیاد باشد. همچنین مجموعه داده ها باید به اندازه کافی بزرگ باشند. بنابراین در جهت نیل به اهداف تحقیق مورد مطالعه، حداکثر تلاش برای دستیابی به داده های تجربی با دقت و قطعیت بالا جهت مدلسازی صورت گرفته است.
۴-۳٫ آنالیز آماری داده ها
ازآنجاییکه سیستم هوشمند انتخاب شده جهت جهت پیش بینی عددآرامسوزی بنزینموتور برمبنای شبکه هایعصبی مصنوعی کار خواهد کرد، لذا لازم است که اطلاعات میدانی جمعآوری شده بهصورتیکه مورد نیاز شبکه عصبی میباشد در نرمافزار MATLAB ویرایش شوند.
شبکه های عصبی براساس روابط منطقی مشابه با دریافت یکسری اطلاعات ورودی وتجزیه و تحلیل این اطلاعات ارتباطی منطقی بین داده ها برقرارمیکندکه ممکن است غیرخطی و نامشخص باشد. سپس با بهره گرفتن از این ارتباط منطقی کار شبیه سازی را برای موارد مشابه انجام میدهد. پس ما نیازمند یکسری اطلاعات بهعنوان ورودی و یکسری اطلاعات بهعنوان هدف هستیم. که اطلاعات مربوط به داده های تقطیر بهعنوان ورودی و عدد آرام سوزی بهعنوان هدف ویرایش خواهند شد.