۱۴۰۲/۰
۹۹۹۳/۰
۵۱/۱۵۱
۰۸۸۹/۰
۹۹۷۲/۰
Qm (mg g−۱)
Ka (L mg-1)
R2
ایزوترم لنگمویر
۶۷۳۷/۳
۷۶/۳۳
۹۴۰۵/۰
۶۴۵۶/۳
۸۶/۳۵
۹۲۱۴/۰
۱۸۵۷/۳
۱۴/۲۹
۹۳۶۸/۰
n
KF (L mg−۱)
R2
ایزوترم فرند لیچ
۲۰/۴
۶۹۴/۱۹
۹۹۴۸/۰
۸۱/۲
۷۹۲/۲۲
۹۸۸۳/۰
۸۹/۱
۴۸۲/۲۴
۹۹۳/۰
KT(L mg−۱)
B
R2
ایزو ترم تمکین
جدول (۱-۱۲) ثابتهای ایزوترمهای مختلف وضریبهای همبستگی محاسبه شده برای حذف رنگ آزو کارمین جی بر روی آلومینای فعال اصلاح شده با نانو ذرات نقره.
۴-۱-۳- بررسی سنتیکی
به منظور فراهم کردن اطلاعاتی در مورد عوامل موثر بر سرعت واکنش، ارزیابی سنتیک ضروری میباشد. به این منظور یک سری آزمایش مشابه برای حذف رنگهای آزوکارمین جی در غلظتهای ۶۰،۷۰ و ۸۰ میلیگرم بر لیتر و در زمانهای ۱، ۳، ۵، ۱۰، ۱۵، ۲۰، ۲۵، ۳۰، ۴۵ و ۶۰ دقیقه در ۳pH= و در یک سری آزمایش مشابه برای حذف آنیلین بلو در غلظت های ۴۵، ۶۰و ۷۵ میلی گرم بر لیتر و در زمان های ۱، ۳، ۵ ، ۱۰، ۲۰، ۳۰، ۴۵، ۶۰ و ۹۰ دقیقه در ۳pH= و مقادیر بهینه سایر متغیرها انجام شد. به منظور بررسی سینتیک واکنش حذف رنگهای آزوکارمین جی و آنیلین بلو از چهار مدل سینتیکی شامل معادله سینتیکی شبه درجه اول، معادله سینتیکی شبه درجه دوم، معادله سینتیکی نفوذ بین ذرهای و معادله سینتیکی الوویچ استفاده گردید. نتایج حاصل از برازش داده های زمان تعادل بر روی معادله سینتیکی شبه درجه دوم دارای ضریب همبستگی بالاتری نسبت به سایر معادلههای مطالعه شده است. نتایج حاصل از برازش داده های ثابت تعادل بر روی معادلات سینتیکی نشان داد که روند حذف رنگهای آزوکارمین جی و آنیلین بلو حتی در غلظتهای مختلف رنگ از معادله سینتیکی شبه درجه دوم پیروی می کند. به عبارت دیگر مقادیر qcal و qexp معادله سینتیکی درجه دوم اختلاف کمتری نسبت به مقادیر qcal و qexp حاصل از معادله سینتیکی درجه اول از خود نشان میدهد و بنابراین میتوان این گونه نتیجه گرفت که قسمت اعظم جذب به صورت جذب شیمیایی است. در ادامه سینتیک نفوذ ذرهای نیز مورد بررسی قرار گرفت. در این مدل اگر نمودار q در مقابل t1/2 خط راست باشد فرایند جذب به وسیله مدل نفوذ ذرهای کنترل می شود. همچنین مطابق با این مدل اگر نمودار به صورت چند خطی باشد )دو خط یا بیشتر(، فرایندهای موثر در فرایند جذب دو مرحله یا بیشتر است. مرحله اول دارای شیب بسیار تند و مرحله دوم ثابت است، این نشان میدهد که فرایند توسط جذب سطحی خارجی و نفوذ ذرهای کنترل می شود. شیب سریعتر شاید مرتبط با جذب سطحی خارجی باشد. در ابتدای فرایند جذب سطح خارجی، جاذب مسئولیت اصلی را در فرایند جذب بر عهده دارد .البته باید دقت نمود که نفوذ بین ذرهای هم از همان ابتدا در فرایند جذب نقش دارد ولی نقش آن در مرحله دوم اهمیت قرار دارد. در مرحله دوم یا مرحله تعادل نهایی نیز فرایند نفوذ ذرهای در فرایند جذب نقش دارد ورفته رفته تاثیر آن بسیار کاهش مییابد. در نهایت مطالعه مدل نفوذ ذرهای نشان داد که نفوذ ذرهای در فرایند جذب دخالت دارد ولی تنها مرحله کنترل کننده فرایند نیست. نتایج مربوط به این بررسی در شکلهای (۱-۲۳) تا (۱-۳۰) برای آنیلین بلو و آزوکارمین جی آورده شده است. ثابتهای مورد نظر و معادله خط و ضریب تعیین آنها در جدول (۱-۱۳) تا (۱-۱۴) ارائه شده است.
شکل (۱-۲۳) نمودار سنتیک شبه درجه اول جذب رنگ آنیلین بلو در غلظتهای ۴۵،۶۰ و ۷۵ میلی گرم بر لیتر بر روی آلومینای فعال اصلااح شده با نانو ذرات نقره در دمای اتاق و ۳pH=.
شکل (۱-۲۴) نمودار سنتیک شبه درجه دوم جذب رنگ آنیلین بلو در غلظتهای ۴۵،۶۰ و ۷۵ میلی گرم بر لیتر بر روی آلومینای فعال اصلااح شده با نانو ذرات نقره در دمای اتاق و ۳pH=.
شکل (۱-۲۵) نمودار سنتیک الوویچ جذب رنگ آنیلین بلو در غلظتهای ۴۵،۶۰ و ۷۵ میلی گرم بر لیتر بر روی آلومینای فعال اصلااح شده با نانو ذرات نقره در دمای اتاق و ۳pH=.
شکل (۱-۲۶) نمودار سنتیک نفوذ درون ذره ای رنگ آنیلین بلو در غلظتهای ۴۵،۶۰ و ۷۵ میلی گرم بر لیتر بر روی آلومینای فعال اصلااح شده با نانو ذرات نقره در دمای اتاق و ۳.pH=
شکل (۱-۲۷) نمودار سنتیک درجه اول رنگ آزوکارمین جی در غلظتهای ۶۰،۷۰ و ۸۰ میلی گرم بر لیتر بر روی آلومینای فعال اصلااح شده با نانو ذرات نقره در دمای اتاق و ۳pH=.
شکل (۱-۲۸) نمودار سنتیک درجه دوم رنگ آزوکارمین جی در غلظتهای ۶۰،۷۰ و ۸۰ میلی گرم بر لیتر بر روی آلومینای فعال اصلااح شده با نانو ذرات نقره در دمای اتاق و ۳pH=.
شکل (۱-۲۹) نمودار سنتیک الوویچ رنگ آزوکارمین جی در غلظتهای ۶۰،۷۰ و ۸۰ میلی گرم بر لیتر بر روی آلومینای فعال اصلااح شده با نانو ذرات نقره در دمای اتاق و ۳.pH=
شکل (۱-۳۰) نمودار سنتیک نفوذ درون ذره ای رنگ آزوکارمین جی در غلظتهای ۶۰،۷۰ و ۸۰ میلی گرم بر لیتر بر روی آلومینای فعال اصلااح شده با نانو ذرات نقره در دمای اتاق و ۳pH=.
۷۵ (میلی گرم بر لیتر)
۶۰ (میلی گرم بر لیتر)